Kunstprojecten

Kunstprojecten

Kwartetspel Netwerkcentrum de Klomp 2024

Kwartet met categorieen Netwerkcentrum de Klomp,
Ondernemers Cambuurplein en een aantal betrokken Cambuurstadion.


Op de kaart zetten van de drijvende krachten achter het Netwerkcentrum ‘de Klomp’. Het Netwerkcentrum is een druk centrum, naast de medewerkers van organisatie Amaryllis lopen er veel vrijwilligers, wijkbewoners en inwoners uit andere delen van Leeuwarden dagelijks rond. Voor een éénmalig of dagelijks bezoek aan het Netwerkcentrum. Vanuit een hulpvraag, om er te eten, kleding te halen of  iets te laten repareren, haar te laten knippen, computerles, een spelletje te doen of de taalles. Nog maar een greep uit alle activiteiten die in de Klomp zijn.


Of langs gaan voor het kopje koffie en een praatje, iedereen is welkom en mag zich thuis voelen in de Klomp. Leer elkaar in de Klomp en daarbuiten kennen. En voor iedereen die deze bijzondere en belangrijke locatie nog niet kent, voor nu en de toekomst.



Bloemenbuurt kwartet 2022

Uit 11 straten zijn 4 bewoners (soms een hond, kat of tuin ) uit deze straten gefotografeerd en vormen zo samen een straatkwartet. Dit kwartet werd gepresenteerd op 9 juli jl. in de Geraniumstraat in Leeuwarden. Ontstaan uit de vraag van bewoners voor meer verbinding in de buurt.  ook was er de wens om een stukje geschiedenis van de wijk zichtbaar te krijgen, zoals de zwartwit foto's van de bevrijdingsoptocht 1945 door de Azaleastraat.
De fotobestanden zijn beschikbaar gesteld door het Historisch Centrum Leeuwarden en zijn als foto op aluminium geprint. Daarnaast zijn er straatnaamborden ontworpen met interessante informatie rondom de oorsprong, betekenis en hoe de bloem van de straatnaam er eigenlijk uit ziet.


Verhalen en portretten uit de Oost-Indische Buurt

Onder de indruk van de grote en kleine verhalen tijdens dit community project hebben journaliste Renate Huisman en beeldend kunstenaar Siska Alkema deze verhalen verzameld en gebundeld in een boek zodat doorgegeven kunnen worden. De grond is omgehaald,  de leidingen zijn vervangen en de huizen zijn nieuw opgetrokken, maar deze verhalen blijven in de wijk. Portretten en verhalen van huidige -of inmiddels voormalige- bewoners. De verhalen zijn beeldend verteld door journaliste Renate Huisman met fotografie en vormgeving door Siska Alkema.


Woningbouwcorporatie Elkien heeft het project geadopteerd en elke toekomstige bewoner van de nieuwe huizen ontvangt een exemplaar bij het tekenen van het huurcontract. Hiermee worden de bijzondere verhalen, de mensen en de geschiedenis van het oude markante buurtje daadwerkelijk doorgegeven. Interesse in dit boek? Deze is verkrijgbaar door een mail te sturen naar: siska@noorderbik.nl


Community Art Project Goena Goena in de Oost-Indische buurt in Leeuwarden


Een project door en met bewoners van de Oost-Indische buurt. De aanleiding hiervoor was de grote wijkvenieuwing (2016-2021) in de wijk.  Dit volksbuurtje gebouwd rond 1920 en is gelegen naast het Cambuurstadion. Het plan van de woningbouw-vereniging Elkien is dat 225 woningen zullen worden gesloopt en hiervoor zal nieuwbouw verrijzen.


De vraag van de huidige bewoners is dan ook; 'verdwijnen hiermee ook de verhalen over en herinneringen aan onze oude buurt?". Er zullen veel nieuwe bewoners komen te wonen in de nieuwe huizen. Het community art project Goena Goena is verhalen gaan 'vangen' om deze door te geven aan de nieuwe EN oude bewoners. 


Allereerst was er de Verhalenroute oktober 2016; wandeling door en langs een zestal inmiddels leegstaande huisjes. Bekijk de video voor verhalen die zijn verteld, bezongen, in dichtvorm of verbeeldt door huidige bewoners.



Tegeltableau Westeinde


In 2012 is het tegeltableau in Westeinde gerealiseerd. Het tegeltableau heeft de afmeting van 6,5 meter breed en 1 meter hoog en bestaat uit 301 tegels met portretten van wijkbewoners en wijkfoto’s. Over het geheel is de naam van de wijk ‘Westeinde’ in oranje letters te lezen.  Naar idee en ontwerp van kunstenaar Siska Alkema en ism. fotograaf Egbert Sepp van Noorderblik gerealiseerd. Het kunstwerk vormt de markering van de wijk en is te zien bij ingang van het winkelcentrum Westeinde.


Scholenkunstproject voor Bevrijdingsfestival Fryslan editie 2012 en 2013


In 2012 is samen met de kinderen van alle basisscholen uit Leeuwarden een Vrijheidspoort gecreëerd onder leiding van Siska Alkema. Dit n.a.v. het thema 'Vrijheid geef je door'.  In 2013 is een kubus ontworpen waar alle beschilderde cd hoesjes door kinderen zijn opgehangen met het thema van dat jaar' Vrijheid spreek je af'.

Share by: